"We moeten iets doen!"

Photo at blog from webmaster - 14/10/2010 - 07:48

Nederland krijgt weer een kabinet. Daar is heel veel tijd en energie in gaan zitten. In mijn beleving is het 1 van de meest wanstaltige formaties ooit geweest. Ik vraag me af of hoe dat komt en of dat beter kan.

Jaren geleden presenteerde de BBC de televisie-serie "Yes, Minister". Deze humoristische serie liet het lief en leed zien van politici en hoge ambtenaren. Het contrast was uiteraard tussen enerzijds de politici met hun waan van de dag en anderzijds de ambtenaren die de stabiele factor van het bestuur moeten vormen. Zij hebben alles al eens gezien en meegemaakt en weten als geen ander hoe het ook deze keer weer het zogenaamd 'goede' idee zal aflopen.

In 1 van de afleveringen spreekt Antony Jay, spelend de premier, tegen Jonathan Lynn, zijn Secretaris-generaal, de zeer herkenbare en daarmee 'historische' woorden uit: We moeten iets doen! Dit is iets! Daarom moeten we dit gaan doen!

Naar mijn mening is deze volstrekt logische en ook zo goed herkenbare, volstrekt zinloze uitspraak tekenend voor de politiek en de huidige Nederlandse politiek in het bijzonder. De wijze waarop dit kabinet tot stand is gekomen tart elke beschrijving. De manier waarop afspraken zijn gemaakt om ministeries samen te voegen is een schoolvoorbeeld van hoe dit gedoemd is te mislukken.

Eerder in dit verhaal stelde ik mezelf daarom de vragen hoe dit bizarre gedrag toch komt en of het beter kan. Hoe het komt? In mijn visie gebeurt dit als het middel het doel wordt. Men vindt actie belangrijk, omdat dat energie uitstraalt. De beweging is genoeg, het resultaat is onbelangrijk. Een voorbeeld hoe het wel kan vindt u in mijn recente blog over systeem denken.

Wilt u er zeker van zijn dat doel en middel helder zijn en blijven? Denk dan eens aan Personal Coaching van Results2Match. Neem daarom nu contact op voor een oriënterend gesprek met Hans Lodder. Wilt u onafhankelijk worden en blijven van externe adviseurs? Laat Hans Lodder uw personeel trainen en coachen!


Back to top