Blog van Hans Lodder - Leap Frog Management Consultant

Waarom je bedrijf In de gemeente Leek vestigen: het goede ondernemersklimaat?

Nieuwe bedrijvigheid: een warenhuis alleen gericht op kinderen!

Ik woon in de gemeente Leek en de gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. Een mooi moment om het jaarverslag 2012 van de gemeente Leek te lezen.

Want, ik wil wel eens weten waar mijn gemeente (Leek) in uitblinkt!

Onbepaald

Het Reinier de Graaf ziekenhuis (RDGG) het beste van Nederland. Maar hoe?

Het Reinier de Graaf ziekenhuis (RDGG) het beste van Nederland. Maar hoe?

In 2010 heeft het Reinier de Graaf Ziekenhuis (RDGG) in haar Medisch Strategisch Beleidsplan 2010-2016 de visie, en ambitie (!), uitgesproken in 2016 het beste ziekenhuis van Nederland te willen zijn. Zo’n uitspraak spreekt mij heel erg aan. Nu nog de missie: hoe word je dat?

Nederlands

Succesvolle optimalisatie van niet financiële prestatie indicatoren

This scene from Rotterdam (NL) symbolizes the transition from old to new KPI's.

Mijn blog, Mijn KPI-checklist: mijn definitieve lijst van prestatie-indicatoren!, is al meer dan 20.000 keer gelezen! Uit de reacties, die ik krijg, blijkt dat veel mensen de adviezen uit mijn blog gebruikt hebben om KPI's (Key Performance Indicators) te selecteren en daadwerkelijk te implementeren en zo processen te verbeteren.

Nederlands
Taxonomy upgrade extras: 

Predictive analytics en de Chief Analytics Officer (CAO) tillen Operational Excellence naar een hoger niveau!

Predictive Analysis (PA) kan uw gehele business process operation verbeteren.

Predictive Analytics (PA) en de Chief Analytics Officer (CAO) kunnen u helpen om het niveau van de Operational Excellence van de operationele processen naar een hoger niveau te tillen. Door vervelende en veelvuldig voorkomende taken met behulp van Predictive Analytics (PA) te automatiseren komen de resultaten sneller beschikbaar, met een hogere kwaliteit, resulterend in goedkopere operationele processen, onder gelijktijdige innovatie van uw producten en diensten.

Nederlands

Een beter MIS leidt tot betere beslissingen. Waar? Niet waar!

Dit verkeerslicht symboliseert het Management Controle Systeem, inclusief het MI

Ik kreeg het eervolle verzoek van een klant om mee te werken aan het ontwerp en de implementatie van het beste MIS ooit! Nu ben ik geen Business Intelligence professional, maar ik weet wel het een en ander over hoe beslissingen te nemen, belangrijke processen daaromheen en de verbetering ervan.

Betere beslissingen

Om het nemen van beslissingen te verbeteren hebben we een goed management controle systeem nodig en een goed proces om het controlesysteem te verbeteren. Dat garandeert ons 3 zaken:

Nederlands

Maak meer handen vrij voor betere zorgverlening door verbetering van bronregistratie!

Maak meer handen vrij voor betere zorgverlening door verbetering van bronregistr

Voor mensen, die van een dynamische werkomgeving houden, is de gezondheidszorg een prima omgeving: politiek, vergrijzing en vergroening houden de gemoederen in ziekenhuizen op grote schaal bezig en zullen dit de komende jaren ook blijven doen. Een mooi moment om weer eens na te gaan hoe er meer handen vrijgemaakt kunnen worden voor de echte taak: zorgverlening!

Onbepaald

De operationele kosten van uw ERP systeem kunnen omlaag: door alle lekken te dichten!

Verlaag de ERP kosten door alle lekken te dichten

Organisaties worstelen voortdurend met hogere operationele kosten van hun ERP systemen dan oorspronkelijk gepland was. Dit veroorzaakt budgetoverschrijdingen en het wegsmelten van marges. Er zijn veel initiatieven ontplooid om dit te verbeteren. Maar welke wegen leiden naar succes?

Nederlands

Net Promotor Score (NPS): de motor voor autonome groei, innovatie en procesvernieuwing!

Net Promotor Score (NPS): de motor voor autonome groei, innovatie en procesverni

In elke organisatie zoeken ambitieuze, betrokken managers naar maatregelen om de autonome groei te versterken. Autonome groei geeft immers lucht in een beperkt budget en maakt daarmee nieuwe initiatieven mogelijk.

Autonome groei genereert werk!

In deze tijd van onzekerheid worden budgetten scherp ingesteld en scherp bewaakt. Er is niet veel ruimte voor nieuwe initiatieven. Innovatie en procesvernieuwing lijden daar onder.

Onbepaald

Drastische bezuinigingen en ook er sterker uit willen komen. Maar hoe doet een gemeente dat dan?

De Leap Frog Improvement methode: Een serie gecontroleerde stappen!

Gemeenten moeten drastisch bezuinigen. En ze willen er ook sterker uit komen. Dat kan alleen door anders en meer in een integraal totaalbeeld te gaan denken. Want wat maakt nu echt verschil?

Gemeenten moeten bezuinigen

Als lagere overheid, gemeenten, provincies en waterschappen heb je het niet gemakkelijk in deze tijd. Marktconform gaan werken, overdracht van taken van het rijk en een slecht economisch tij. En ook nog bezuinigen.

Onbepaald
Taxonomy upgrade extras: 

Procesverbetering: de simpelste aanpak!

Procesverbetering: het minimum dashboard kent 2 KPI's.

'Kan het echt niet simpeler?' Een verzuchting van een lezer van mijn KPI-selectie: wat kun je ermee? Antwoord: Ja. Het minimum aantal KPI's voor simpelste verbetering van je bedrijfsresultaat is 2.

Onbepaald

De operationele kosten stijgen drastisch! Opties?

Defect: Hoe kan ik mijn bedrijf redden?

Ik krijg van klanten vaak te horen dat na de invoering van een ERP systeem de geplande voordelen uitblijven. Die tegenvallende voordelen, die banen kunnen kosten, blijven niet beperkt tot ERP systemen, maar komt breder voor. Ook wijzigingen van de markt van een bedrijf kan een goede reden zijn.

Onbepaald

Mijn KPI-selectie: wat kan je er mee?

Performance: de man op de maan!

Mijn best gelezen blog gaat over mijn definitieve KPI-checklist. Maar wat kun je eigenlijk met zo'n uitgebreide lijst (overigens uitstekende) KPI's?

Onbepaald

Hoe vind ik goede mensen?

Voldoen deze kandidaten wel of niet?

Recent meldde een lezer van mijn blogs mij dat hij mijn adviezen over het vinden van goede medewerkers had opgevolgd, maar dat dat niet tot betere resultaten had geleid. Of ik soms nog meer goede ideeën had.

Nederlands

(psychiatrische) Gezondheidszorg: top 5 problemen (en hun pragmatische oplossing!)

Managen van de gezondheidszorg heeft een helicopter view nodig!

Kees Bakkenist en Hans Lodder hebben een beperkt initieel onderzoek uitgevoerd onder belanghebbenden in de (psychiatrische) gezondheidszorg. Hun doel om na te gaan wat de meest belangrijke gemeenschappelijke problemen waren. De conclusies laten zien dat de organisaties voor grote uitdagingen staan, zowel strategisch als operationeel.

Ons onderzoek is uitgevoerd onder directie, management en werknemers uit ons omvangrijke netwerk, dat wij de afgelopen ruim 20 jaar opgebouwd hebben binnen het werkveld van de (psychiatrische) gezondheidszorg.

Nederlands

FairWarning: de oplossing voor veilig datagebruik binnen de zorg!

Privacy schending: Geen foto's!

Het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) is binnen de zorg een gemengde zegen. Het EPD vergemakkelijkt het delen van informatie binnen de zorgprocessen. Echter, het maakt het ook veel gemakkelijker om ongeautoriseerd kennis te nemen van zeer persoonlijke gegevens.

Nederlands

Informele contacten helpen met verkopen!

Deze tjiger symboliseet uw your sales tanden!

Yvette Taminiau en Liselore Berghman van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben een exploratief onderzoek afgerond naar de invloed van informele contacten met de klant binnen consultancy en accountancy. Informele contacten zijn een spel om verkoop te vergemakkelijken.

Nederlands

Controleer je bedrijfsstrategie met de McKinsey strategie stress test!

Heeft jouw bedrijfsstrategie dej uiste richting?

Het is gemakkelijk om een aanpak strategie te noemen. Maar wat is een strategie en hoe herken je een degelijke strategie? McKinsey heeft een strategie stress test ontwikkeld en Hans Lodder heeft daar een praktische checklist van gemaakt. Maar herinner de woorden van wijlen Winston Churchill: "Hoe mooi de strategie ook is, af en toe zou je eens naar de resultaten moeten kijken".

Nederlands

Operational Excellence 2.0: Ook uw aanpak om te komen tot gestadige bedrijfsgroei en continuïteit?

De natuur zorgt voor zijn eigen Operational Excellence processen: Systeem Denken

AT Kearney heeft een onderzoek uitgevoerd naar Operational Excellence onder Europese CEO's. Een opvallend aantal van de CEO's wist niet wat Operational Excellence is, of hoe het te verwezenlijken. Bovendien werden vele falende Operational Excellence projecten gerapporteerd. AT Kearney analyseerde de resultaten en vond een nieuwe methodologie uit: The Theory of Everything in Operations.

Nederlands

Branche/bedrijfservaring vereist: waarom de aanpak van gisteren niet meer werkt (nooit meer!)

PC's zijn onafhankelijk van branche of organisatie.

In veel vacaturebeschrijvingen kom je de woorden tegen "Branche/bedrijfservaring vereist". Men wil niet teveel tijd spenderen aan de invulling van een vacature en denkt met deze eis dit te kunnen realiseren. Echter, veelzijdigheid, passen in het team en een grotere keuze zijn veel belangrijker.

De belangrijkste reden om specifieke branche/bedrijfservaring te vragen is dat men niet te veel tijd wil investeren in het inwerken van iemand in de eigen organisatie. Men wil zo snel mogelijk op dezelfde voet verder. Zoals bij de vervanging van een defect onderdeel.

Nederlands

Opnieuw Ackoff: 4 verschillende manieren om een probleem op te lossen

De dode zeemeeuw is een voorbeeld van een nieuw probleem, geïntroduceerd door ee

In deze 3de en laatste blog over Ackoff en zijn ideeën ga ik in op de 4 manieren die er zijn om een probleem op te lossen. Deze blog is gebaseerd op het artikel 'Treatment for Problems by Russel Ackoff' (De behandeling van problemen door Russel Ackoff). De dode zeemeeuw symboliseert hoe een oplossing, insecticiden die beestjes doden, een nieuw pobleem veroorzaakt: de dood van de insecteneter.

Nederlands

Ackoff: 70% van de bedrijfsoptimalisatieprogramma's (TQM, downsizing, benchmarking) verslechteren de performance

Verbetering van de voordeur leidt zelden tot verbetering van het gehele huis.

In mijn vorige blog citeerde ik dr. Russel L. Ackoff over Systeem Denken. Russel Ackoff heeft ook het resultaat van bedrijfsoptimalisatieprogramma's onderzocht. Hij ontdekte dat in 70% van de gevallen de performance verminderde in plaats van de verwachte verbetering.

Nederlands

Dr. Russel L. Ackoff over systeem denken

Hoe f-lawed is jouw organisatie?

Het Internet en LinkedIn zijn mooie uitvindingen. Gene Bellinger nodigde me uit om de video presentatie van Russel Ackoff over Systeem Denken op YouTube te bekijken. Dit is een geweldige presentatie over de juiste dingen doen in plaats van dan de dingen goed doen!

Nederlands

Best practices om projectcapaciteit te schatten

Het dashboard is een prima tool bij het bewaken van projectcapaciteit

Forrester rapporteert dat het bedrijven steeds beter afgaat om de benodigde capaciteit voor een klein project in te schatten. De schatting voor grote en/of complexe projecten blijft daarbij sterk achter. Er is echter hoop: Forrester zet de best practices op een rij!

Onder de door Forrester genoemde manieren om metrieken te schatten zijn de volgende best practices:

Nederlands

De Nederlandse ITpedia is verschenen!

Het IT Pedia Symbool

Wim Hoogenraad is de Nederlandse versie van de ITpedia begonnen! Je treft er een schat aan checklists aan, evenals artikelen over methoden en technieken, en best practices.

Wim is al vele jaren actief met de verzameling en vastlegging van IT checklists. Aanvankelijk deed hij dat om in de dagelijkse praktijk te gebruiken. Later ook om de checklists te delen met anderen.

Nederlands

Mijn Project Management Office (PMO) Assessment Checklist

Dit bouwproject heeft een heel klein PMO.

Een klant vroeg me om een assessment van zijn slecht functionerende Project Management Office (PMO). Die vraag moest en keer komen, want PMO's zijn bijzonder in de mode en er zijn er op dit moment nogal wat. Maar hebben PMO's een Return On Investment (ROI)?

In de bouwwereld hebben PMO's zich een vaste plaats verworven. Op het bouwproject op de foto is de PMO kleiner dan 5 man, terwijl er op de site waarschijnlijk meer dan 1.000 mensen aan de slag zijn.

Nederlands

De universele organisatie-missie: Nieuw!

De universele organisatie-missie: Nieuw!

Ik lees verschillende management magazines om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Zoals je in mijn blogs kunt lezen, zijn de nieuwste ontwikkelingen overigens doorgaans geen nieuwe ontwikkelingen. In 1 van de tijdschriften kwam ik de universele missie tegen, die van toepassing is op alle bedrijven!

In het blad stond deze universele missie als volgt geformuleerd:

Onze missie is om nummer 1 te zijn in onze majeure markten en in die markten langetermijnrelaties op te bouwen met onze klanten waarbij cross selling cruciaal is.

Nederlands

Hoe de doorlooptijd van een bedrijfsproces te halveren?

Deze foto van een chemische fabriek visualiseert heel mooi hoe proces-optimalisa

In mijn meest recente blog ging over bureaucratieën. We ontdekten dat het zeer moeilijk is om een bureaucratie te veranderen. Daarvoor heb je een programma nodig, dat losstaat van de organisatie. Dat leidde prompt tot een vraag van een lezer over hoe de doorlooptijd van een kernproces van de bureaucratie te halveren. Goede vraag!

Nederlands

Wat is een bureaucratie?

Deze oude gevangenis is een prachtig voorbeeld van een bureaucratie.

"Je hebt het heel vaak over bureaucratieën! Maar wat bedoel je daar nu precies mee?" Dat is wat een klant me recent vroeg. Een goede vraag! En tot nu toe is het woord bureaucratie zelfs nog nooit genoemd in een Results2Match blog! Tijd voor een bureaucratie checklist!

Nederlands

Outsourcen of niet: mijn aanpak voor een assessment van bedrijfsfuncties met checklists

Outsourcen of niet: mijn aanpak voor een assessment van bedrijfsfuncties met che

Management consultancy firma AT Kearny kijkt voortdurend uit naar mogelijkheden om hun klanten kosten te laten besparen in deze economisch onzekere tijden. Deze keer bekijkt men de vraag van zelf maken of kopen. Hun bevindingen kunnen je helpen om een besluit te nemen over wel of niet outsourcen van bedrijfsfuncties.

Nederlands

Mijn sollicitatie-interview vragen

Mijn sollicitatie-interview vragen

Mei 2010 heb ik een blog geschreven over Mijn CV (Curriculum Vitae) controle checklist. Die blog was gebaseerd op een artikel van Lee Salz van Sales Architects. Ik was aangenaam verrast over de positieve reacties die ik kreeg. Kennelijk een onderwerp wat velen bezighoudt. Nu kwam ik een nieuw artikel van Lee Salz tegen: Top 100 B2B Sales Interview Questions. Dat heeft mij geïnspireerd tot deze blog over de beste vragen te stellen tijdens een sollicitatie-interview.

Nederlands

Pagina's

Abonneren op RSS - Blog van Hans Lodder - Leap Frog Management Consultant
Back to top